3. ročník projektu Azylové domy
9 September, 2020 by
3. ročník projektu Azylové domy
Treglerová Zuzana

Koučové podporují zdarma pracovníky v azylových domech

Profesionální koučink je účinnou, ale velmi nákladnou službou, kterou si nemohou pracovníci azylových domů a domů na půl cesty dovolit. Tato služba jim ale může významně pomoci jak s osobní psychohygienou a vyrovnaným životním stylem, tak s manažerskými a koordinačními dovednostmi, efektivnějším využíváním času, posílení empatie atd. 

Tomuto tématu věnuje ICF ČR pozornost již od roku 2017, kdy vznikl projekt Azylové domy pod vedením Mgr. Zuzany Treglerové, koučky a členky ICF ČR.  Tento projekt se ve spolupráci s Nadací Terezy Maxové dětem zaměřuje právě na podporu pracovníků v azylových domech a domech na půl cesty. Práce s klienty v těchto zařízeních je velmi náročná a podpora pracovníků v těchto zařízeních může ve výsledném důsledku pozitivně ovlivnit i službu pro klienty těchto zařízení. 

Už v prvním ročníku věnovali koučové ICF ČR pracovníkům v azylových domech pro bono koučovací hodiny v celkové hodnotě 220 tisíc korun, ve druhém ročníku pak další pro bono hodiny v hodnotě 180 tisíc korun. Reakce na projekt jsou velmi pozitivní a zájem jak ze strany azylových domů a domů na půl cesty, tak ze strany koučů, kteří nabízí své hodiny pro bono, je veliký. Třetí ročník projektu Azylové domy právě probíhá ve 3 azylových domech v severních Čechách a v Praze v předběžně plánované pro bono hodnotě 250 tisíc korun.

Profesionální koučové si účast v projektu pochvalují. Získávají při něm zkušenosti z koučování v neziskovém sektoru, posilují své koučovací dovednosti a zároveň mohou svou profesí podpořit potřebné tam, kde se peněz nedostává. Odměnou jim je i pro bono odborná supervize. 

Na čem se koučové shodnou je skutečnost, že pracovníci azylových domů a domů na půl cesty si podporu plně zaslouží. Během individuálního i týmového koučování si mají možnost promyslet celou řadu témat, pocítí podporu člověka, který je s nimi, zajímá se o témata spojená s jejich prací, umožní jim přicházet si na nové myšlenky a pohledy na situace, které je trápí a zároveň je motivuje k drobným změnám, které jim umožní dělat svou náročnou profesi s větší radostí.

Sdílet

3. ročník projektu Azylové domy
Treglerová Zuzana
9 September, 2020
Share this post